Jun 21 2017

Dornbirn

na skok do Rakouska

Vedro zabíjí veškerou chuť něco podnikat a tak je to tentokrát jen malý výlet těsně za hranice, do míst kam slunce moc nesvítí.

Dornbirn je čtyřicetitisícové město v Rakousku nedaleko švýcarských hranic. Po extrémních výdajích na cestě do Lucernu návštěva levnějšího kraje přijde vhod — k mému překvapení mě stojí autobus jen frank padesát. Kolem Dornbirnu jsou k vidění zajímavé věci — je tu hora Karren s panoramatickou restaurací, která mimochodem poskytuje úžasný výhled a výbornou kuchyni k tomu; je tu muzeum Rolls-Royce a také rozlehlá rokle. Dnešek je ve znamení těch posledních dvou.

Původní plán zahrnoval vycházku v rokli a poté návštěvu muzea, ale jelikož sem dorážím až někdy kolem třetí hodiny (dávám to za vinu tomu vedru), otáčím pořadí, protože jinak bych muzeum už večer nestihl. Podle webovek je vstup za pouhých deset euro, ale na místě je situace trochu jiná. Když chci prý fotit, je to za dalších deset a ten bágl, ten prosím tady do skříňky a to bude další dvě eura. Říkám si, že když už jsem tu, tak by bylo škoda se naštvaně otáčet, a tak tasím bankovky.

V muzeu Rolls-Royce jsou dvě patra narvaná hlavně Phantomy ze třicátých let v různých stádiích zachovalosti, poslední patro pod střechou je pak tématická čajovna s drobnostmi vystavenými ve skleněných skříňkách. Zaujme mě preciznost, s jakou byly tenkrát vyrobeny i věci, které běžný člověk neměl nikdy vidět, jako například zdobené kostry sedaček schované pod čalouněním.

Dostatečně vykoukán na auta a na Spirit of Ecstasy v životní velikosti jsem se vydal na procházku do rokle. Rappenlochschlucht je vytvořená říčkou tekoucí velmi vápennými skalami. O kus dále je jezero Staufensee a za ním už hora Karren.

Pohledy jsou tu nádherné. Pro správné měřítko prosím vězte, že ta žlutá krabička dole není kostka z lega, nýbrž zaprášený generátor od bagru co se dole snaží srovnat následky sesuvů půdy.