Jun 08 2017

Bodensee

protože jednou to nestačilo

K Bodamskému jezeru jsem se vrátil podruhé, abych se podíval ještě jednou do Kostnice a do muzea Zeppelinů.

V Kostnici, jak je známo, pár let zpátky upálili Mistra Jana Husa. Má tu jednak kamenný pomník a jednak dynamickou skulpturu, která díky slunečnímu svitu dává svůj plný význam právě 6. července a nikdy jindy. Kromě toho, a kromě toho, že jsem ani na třetí pokus pomníky nenašel (popravdě, nehledal jsem nikdy příliš urputně), je to příjemné pobřežní město a rozdíl proti švýcarské straně jezera je velmi znát. Tam, kde je pobřeží ze švýcarské strany obsazeno soukromými vilami a pozemky se zakázaným vstupem, je zde naprosto volné prostranství plné lidí a zahrádek restaurací. Švýcaři jsou tu ale také, jezdí sem levně nakupovat a ještě cestou zpátky dostanou vrácen rozdíl daní.

Kamarád z Kostnice, který mi dnes dělal hosta, mě vyzvedl ráno na nádraží a po krátké procházce městem, kdy jsme na pomník Jana Husa zase nenarazili, jsme nasedli na loď do Friedrichshafen. Tentokrát jsme chtěli přes den něco stihnout a tak jsme jeli katamaránem, který si to sviští rychlostí 40 km/h, uvnitř je sedm řad sedaček jak ve velkých letadlech co letí přes oceán a pocitu ze stání na přídi se jen tak něco nevyrovná.

Friedrichshafen je město aviatiky. Ferdinand von Zeppelin zde vybudoval továrnu na vzducholodě, Maybach zde vyráběl letadla a auta a nedaleko Dornier, později Airbus a Rolls-Royce vyrábí motory a další součásti do letadel. Jedním z lákadel města je muzeum Zeppelinů, které je prakticky celé uvnitř kostry velké vzducholodě.

V muzeu je spousta dobových zpráv, úvodní videoprojekce zběžně prolétne celou historií včetně obrovského úspěchu, kdy cesta Zeppelinem přes oceán trvala pouze dva dny; dá se zde nahlédnout do interiéru vzducholodě ze třicátých let a nechybí spousta rekvizit z nechvalně proslulého Hindenburgu, včetně ohořelé uniformy posádky. Je tu spousta věcí, plakátů a hraček inspirovaných vzducholoděmi, jen Led Zeppelin mi tu chyběl.

Kromě muzea mrtvých vzducholodí odtud startují živé, vyhlídkové balóny s okružním letem kolem celého Bodamského jezera. Pro ty, kteří na to mají.

Po návštěvě muzea jsme si dali další klasický německý oběd s dalším klasickým německým pivem (nemůžu si stěžovat). Jako sladkou tečku jsem měl špagetovou zmrzlinu — ne, opravdu to nejsou těstoviny s rajčatovou omáčkou a parmezánem navrchu. Je to zmrzlina s jahodami a oříšky a ten chuťový šok za to stojí.